dimarts, 2 de febrer del 2010

ORGANITZACIÓ DE LA INFORMACIÓ (2): LES ETIQUETES


I continuem amb el tema d'organitzar bé la informació amb què treballem...

En aquest cas, parlarem d'ETIQUETES i FOLCSONOMIA, dos conceptes que han aparegut en posts anteriors i als quals hem de dedicar una entrada especial perquè s'han convertit en els models d'0rganització i cerca d'informació més populars a la Internet 2.0.

Aquesta informació l'hem elaborat gràcies a la informació disponible a la Viquipèdia.

ETIQUETES

Una etiqueta o tag és una paraula clau sense jerarquia assignada a una dada (com una imatge digital o un fitxer informàtic). Aquesta descriu la dada i permet recuperar-la navegant o buscant.

El que diferencia les etiquetes de les paraules clau tradicionals és que es trien de forma informal i personal. En els llocs web que permeten etiquetar les seves dades, la col•lecció d'etiquetes es diu Folcsonomia.

L'acció d'etiquetar arxius s'associa sovint als llocs web 2.0.

EXEMPLE

Si seguim l’exemple que ens dóna la wikipedia en l’entrada de “Etiqueta”, una pàgina web amb una base de dades d'imatges que inclogui algun sistema d'etiquetatge, podria tenir el seu contingut marcat amb diverses etiquetes descriptores com "peix, amfibi, blau, vermell ..."

Un lector humà probablement podria comprendre el propòsit de la pàgina interpretant la llista d'etiquetes. Els llocs web solen mostrar les etiquetes en una llista en aquesta pàgina i cada etiqueta enllaça amb una pàgina índex que enumera totes les dades (en aquest cas imatges) marcats amb aquesta etiqueta. D'aquesta manera un visitant podria ràpidament trobar totes les imatges de peixos. A més, si el lloc incorpora un cercador d'etiquetes el visitant podria trobar totes les pàgines que utilitzen una combinació d'etiquetes, com "peix" i "vermell".

Per reclassificar una dada només cal modificar les seves etiquetes. Totes les connexions entre pàgines són seguides i actualitzades automàticament pel programari del servidor, no cal traslladar la pàgina dins d'una complexa jerarquia de categories.


No obstant això, a les avantatge de senzillesa i flexibilitat no li falten les contres. Les etiquetes no tenen un significat semàntic, per exemple, l'etiqueta "rosa" a més del color pot significar la flor. Aquesta manca de distinció semàntica pot conduir a connexions inadequades entre les dades sense relació causa d'un etiquetatge homònim. A més, l'elecció de la "paraula de l'etiqueta" és completament personal i pot donar-se un etiquetatge sinònim que obliga a realitzar múltiples recerques.

La classificació amb etiquetes i el concepte de sistemes connectats amb etiquetes, comporta l'aparició de les Folcsonomia a Internet, el concepte de marcadors socials i altres tipus de programes informàtics socials, que ja hem vist o que veurem en aquest bloc.