dilluns, 8 de febrer del 2010

HISTORIA DE INTERNET ( ORIGENES )

HISTÒRIA D'INTERNET

Encara que sembli un fenomen recent, els inicis d'Internet es remunten 35 anys enrere.

La gran xarxa de xarxes no és un invent recent. Va donar els seus primers passos el 1969 i durant més de dues dècades va tenir un ús merament científic, fins que fa uns quinze anys va començar a ser coneguda pel gran públic. Des de llavors, aquesta 'petita' gran revolució ha modificat els costums de moltes persones, ja que Internet no és només un mitjà de comunicació, sinó també una eina de treball i una via per a les relacions socials i l'oci. Per arribar fins als nostres dies, Internet s'ha anat desenvolupant a poc a poc, al llarg de diverses fases.


Naixement. Dos teories enfrontades.

Pel que fa al naixement d'Internet, hi ha dues versions: la que atribueix el naixement als interessos militars de la guerra freda i la que ho relaciona amb la necessitat d'investigadors i estudiosos de compartir coneixements i resultats.

Aquí
us deixo un vídeo que va de la història d'internet.






ARPANET

Com a resultat d'aquestes investigacions, es va crear una xarxa, de nom ARPANET, que va ser l'embrió del que avui es coneix com Internet. El 2 de setembre de 1969, a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), es va connectar el primer ordinador a aquesta primitiva xarxa. En pocs mesos es van unir més equips de diferents universitats, convertint-se així en una magnífica eina de comunicació per als investigadors.

Amb el temps, van anar sorgint altres xarxes paral.leles a ARPANET. No obstant això, totes eren tancades i incompatibles entre sí. Així que, seguint la màxima de "jo faig servir la teva xarxa i tu pots utilitzar la meva", es va crear una 'lingua franca' que permetés a les diferents xarxes interconnectar i parlar entre si (per poder, d'aquesta manera, reutilitzar els cars i pocs ordinadors que llavors existien).

Aquesta 'lingua franca' és un protocol (el llenguatge que usen els ordinadors per comunicar-), de nom TCP / IP. Tot i tenir més de 30 anys (es va crear el 1973), aquest protocol encara continua usant-se en l'actualitat. TCP converteix els missatges en paquets a la màquina emissora, i els reensambla en la màquina destinació per a obtenir el missatge original, mentre que IP és l'encarregat de trobar la ruta a la destinació.