dimarts, 9 de febrer del 2010

L'enlairament d'Internet.

A Espanya, Internet va començar a enlairar al 1995. A partir de llavors, van començar a aparèixer un nombre desproporcionat d'empreses proveïdores d'accés a Internet. I és que, a finals de 1996 hi havia gairebé 300 empreses proveïdores d'accés a Internet, el que suposava el 10% de les empreses d'aquest tipus a tot el món, mentre que el percentatge d'usuaris espanyols no arribava al 0,3%.

Telefònica, mitjançant la seva xarxa "Infovia", permetia enllaçar als proveïdors d'accés a Internet amb els seus respectius clients a preu de trucada local, independentment de la ubicació geogràfica del proveïdor i del client.



L'actual forma de connectar-se a Internet ha variat substancialment gràcies a la proliferació dels accessos de cable i, sobretot, l'aparició de les línies ADSL. Ja no es paga ni per la connexió ni pel temps que s'estigui utilitzant la línia, sinó que existeix una tarifa fixa al mes. La velocitat d'accés també ha augmentat en gran manera, arribant a ser 40 vegades més ràpida que la dels mòdems convencionals.

En el futur, la connexió a Internet té dos principals camins que recórrer. D'una banda, les connexions sense fil, i per altra, les que fan servir la xarxa elèctrica.

Les connexions inalàmbriques, ordinadors de butxaca (PDA) que uneixen mòbil, càmera fotogràfica i bona part dels programes que es poden trobar en un equip de sobretaula són ja una realitat que permet connectar-se a Internet des de qualsevol lloc que tingui la cobertura necessària. L'auge de les xarxes sense fils lliures amb Wi-Fi (WiMax, una versió avançada de Wi-Fi, donarà encara una cobertura més gran) o la recent comercialització de la tecnologia "UMTS" a Espanya permeten portar Internet a gairebé qualsevol lloc.

La xarxa elèctrica, esta encara per arribar, però ja es poden veure hipòtesis del que podria ser, com per exemple solament endollant a la corrent ja tindríem connexió. Hi ha molts països i zones del món en què la línia telefònica encara no ha arribat, però que sí que ho ha fet la xarxa elèctrica per poder aprofitar la infraestructura elèctrica.

Ja present a Espanya, encara presenta, segons sembla, problemes d'interferències amb les ones de ràdio, produïdes pels mateixos cables d'electricitat.