divendres, 10 de juliol del 2009

LA INCLUSIÓ DIGITAL

Bon dia!

Seguim parlant de temes de Dinamització Digital. Si l'altre dia, vam introduir el conceptes de Bretxa digital i d'alfabetització digital, avui és el torn del terme INCLUSIÓ DIGITAL...

Segons la Viquipèdia, la inclusió digital és un moviment social que pretén acabar amb la fractura digital. Per tant, no només tracta d'assegurar l'accés a les noves tecnologies sinó globalitzar-ne el seu ús. Concretament es busca atendre l'aprenentatge pràctic de les TIC en comunitats on aquestes tenen difícil penetració (per exemple els col·lectius de gent gran) i també intenta promoure polítiques públiques favorables a les TIC i l'elaboració de continguts digitals.

La inclusió digital, o eInclusió, és el terme utilitzat dins de la Unió Europea per anomenar les polítiques relacionades amb la consecució d'una societat de la informació inclusiva. La inclusió digital designa les formes de lluita contra la fractura digital. En aquesta línia, els nous desenvolupaments tecnològics transformen el risc d'una fractura digital en cohesió digital, facilitant l'accés a les tecnologies de la informació i la comunicació a tota la societat, incloent-hi aquelles persones en desavantatge per raons diferents com ara l'educació, l'edat, el gènere, les discapacitats, l'origen ètnic o el lloc de residència (àrees rurals o regions remotes).

A la Unió Europea, la Inclusió Digital forma part del tercer pilar de la iniciativa política 2010, gestionada per la Direcció General de la Societat de la Informació i els Mitjans de Comunicació de la Comissió Europea.

Els efectes positius de la inclusió digital en les persones són:
  • Enforteix l'autoestima personal, aconseguint que l'individuu reconeixi les seves capacitats mitjançant el treball propi i en grup.
  • Superar els prejudicis i les limitacions percebudes a les TIC.
  • Desenvolupar dinàmiques formatives basades en l'aprenentatge pràctic, especialment cal incidir en la resolució de les necessitats personals i professionals.
  • Potenciar l'accés a la informació i al coneixement, potenciant el desenvolupament de capacitats d'intercanvi i habilitats de recerca.

D'aquí en endavant, anirem introduint aquests nous conceptes, amb exemples i supòsits útils.

Ens continuem llegint...