dijous, 28 de maig del 2009

Els estàndards web

Els estàndards web són un conjunt de recomanacions donades pel W3C i d’altres organitzacions internacionals sobre com crear i interpretar documents web.

L’objectiu d’aquests estàndards és crear llocs web accessibles per a un major nombre d’usuaris, independentment de la seva habilitat física o mental, la llengua, cultura o localització geogràfica, la infraestructura de xarxa, del maquinari (hardware) o del programari (software) de què disposin; als que s’hi pugui accedir des dels diferents dispositius que tenen possibilitats d’accés a internet: no només PC o portàtils, sinó també telèfons mòbils, PDA, sistemes de televisió interactiva, etc.

Beneficis dels usos d’estàndards web

Un lloc basat en els estàndards web, permet:
  • Compatibilitat: És compatible amb tots els navegadors actuals, i ho serà també en versions futures.
  • Independència del dispositiu: Funcionarà de la mateixa manera en un navegador d’un ordinador, d’un telèfon mòbil, etc.
  • Control centralitzat: Permet amb molta més eficiència futurs canvis de la presentació d’un projecte web, al tenir la presentació centralitzada en fulls d’estils, independents de l’estructura del document. Per tant, és més fàcil de mantenir i actualitzar.
  • Facilita la feina als cercadors: Als motors de cerca com Google, Yahoo!, Ask, etc. els hi agrada un document ben estructurat semànticament. Ja no només consulten i avaluen les metadades, sinó que analitzen cada vegada amb molta més precisió el contingut en si mateix.
  • Pàgines més lleugeres: Si es compara el pes d’una pàgina maquetada amb taules amb una altra que fa servir fulls d’estil es veurà que la diferència, en funció de la complexitat del disseny, pot fer que la segona sigui entre un 60% i un 70% més lleugera que la primera. Els documents que separen l’aparença del contingut utilitzen menys codi, per la qual cosa els llocs basats en els estàndards utilitzen menys amplada de banda i es mostren més ràpidament als usuaris.
  • Accessibilitat: El desenvolupament d’un espai web accessible implica l’optimització tant del contingut com del codi, per facilitar l’accés al contingut del web a persones amb discapacitats, així com diferents entorns incloent programari i maquinari (per exemple navegadors d’ordinadors, navegadors per veu, navegadors de text, telèfons mòbils, ordinadors personals portàtils (PDA), connexions a Internet, etc.) i altres dificultats o constriccions sota les quals poden estar operant, tals com voltants sorollosos, habitacions poc o excessivament il•luminades, etc.