dimecres, 27 de maig del 2009

ACCESSIBILITAT WEB

Aquesta informació l'he trobat a:

Qué ès l'Accessibilitat web?

Nomalment, l'accessibilitat web s'associa com una idea de desenvolupament d'una web que pot ser utilitzada per persones com discapacitats, tal i com podem llegir en les següents definicions:

L'accessibilitat web significa que persones amb algun tipus de discapacitat podran fer uú de la web. En concret, al parlar l'accessibilitat web s'està fent referencia a un disseny web que permetrà que aquestes persones puguin percebre, entendre, navegar i interactuar amb la web, fent aportació de contingut.

L'accessibilitat web també beneficia a unes altres persones,, com ara les d'edats avançades que han vist mermades les seves habilitats a conseqüència del pas del temps.

D'altra banda, l'accessibilitat web es referiex a la capacitat d'accés a la web i als seus continguts per totes les persones idependentment de les seves capacitats Aquesta qualitat està íntimament relacionada amb l'usabilitat. Quan els llocs webs estan dissenyats pensant en l'accessibilitat, tots els usuaris poden accedir en condicions d'igualtat als continguts.

Per exemple, quan un lloc té un codi XHTML correcte, es propocionen un text equivalent alternatiu a les imatges i als enllaços, li donem un nom significatiu, això permet reconèixer els contiguts. Quan els vídeos disposen de subtítols, els usuaris amb dificultats auditives podran entendre-ho plenament Si els continguts estan escrits en un llengutge senzill e il·lustrat amb diagrames i animacions, els usuaris amb dislèxia o problemes d'aprenentatge estan en millors condicions de entendre-ho.

Si la mida del text és suficientment gran, els usuaris amb problemes visuals poden llegir-ho sense dificultat. Si es poden evitar les accions que depenen d'un sol dispositiu concret (fer clic amb el ratolí ) els usuaris podran escollir els dispositius que més li convinguin.

PAUTES D'ACCESSIBILITAT WEB

El màxim orgamisme que s'encarrega de promoure l'accessibilitat és el World Wide Web Consortium (W3C), en especial el seu grup de treball Web Accessibility Initiative (WAI). En 1999, el WAI va publicar la versió 1.0 de les seves pautes d'accesibilitat web. Amb el pas del temps s'han convertit en un referent internacionalment acceptada. El desembre de 2008 les Pautes d'Accesibilitat al Contingut en la Web (WCAG) van ser aprovades amb recomanació oficial.

Les Directrius d’Accessibilitat de Contingut d’un Web 1.0, com a referència del W3C, presenta uns principis d’accessibilitat i idees de disseny. Està organitzat en catorze principis i tot un seguit de controls i enllaços a diferents seccions de tècniques per la implementació dels tres nivells de prioritat. Cada control té un nivell de prioritat assignat pel grup de treball basant-se en el control d’impacte en l’accessibilitat.

Podeu llegir la traducció al català del document al següent enllaç.

D'altra banda, aquestes pautes es divideixen en tres blogs:

Pautes d'Accesibilitat al contingut a la web (WCAG): Estan dirigides a webmasters i indiquen com fer que els continguts del lloc Web siguin accesibles.

Pautes d'Accesibilitat per a eines d'Autor (ATAG): Estan dirigides a desenvolupadors de software perquè els seus programes facilitin la creació de llocs accessibles.

Pauta d'Accesibilitat per Agents d'Usuari (UAAG): Estan dirigides als desenvolupadors dels agents d'usuaris perquè aquests programes facilitin a tots els usuaris l'accés als llocs web.

Més informació a: