dimarts, 26 de maig del 2009

Applet de java

Com us explicàvem en una entrada anterior, el llenguatge Java, desenvolupat per Sun Microsystems, és un llenguatge de programació orientat a objectes de propòsit general. La importància del llenguatge Java s'ha fet patent des que els browsers són capaços d'executar programes Java per incorporar audio, vídeo i animació de forma directa a les pàgines HTML.

Des de la primera versió de Java, existeix la possibilitat de desenvolupar petites aplicacions (Applets) que després poden ser incrustades en un pàgina HTML perquè siguin descarregades i executades pel navegador. Aquestes miniaplicacions s'executen en una Màquina Virtual de Java (JVM) que el navegador té configurada com a extensió (plug-in) en un context de seguretat restringit.

Amb aquesta entrada, no pretenem cobrir la implementació d'applets en Java. L'objectiu és mostrar la incorporació d'applets ja dissenyats a les nostres pàgines Web mitjançant l'etiqueta APPLET.

L'etiqueta APPLET

L'etiqueta APPLET ens permet incorporar applets Java a les nostres pàgines web. La sintaxi completa és la següent:

&ltapplet code="x" heigth="x" codebase="]" alt="]" name="]" vspace="]" width="x" align="]" hspace="]">
< name="x" value="x">


Atributs obligatoris:
  • CODE="nom_executable": Indica el nom del fitxer executable (extensió .class). No s'admet un URL absolut encara que pot ser relatiu a l'atribut opcional CODEBASE.
  • WIDTH="valor": Indica l'amplada inicial en píxels que el browser ha de reservar per a l'applet.
  • HEIGHT="valor: Indica l'alçada inicial en píxels que el browser ha de reservar per a l'applet.
Atributs opcionals:
  • CODEBASE="adreça": S'utilitza per especificar el URL base de l'applet. Si no s'especifica s'utilitza el mateix que té el document.
  • ALT="descripció": L'utilitzaria un browser que interpretés la marca APPLET però que per alguna raó no pogués executar l'applet (per exemple, un applet que necessita accedir a un recurs protegit).
  • NAME="nom": Assigna un nom simbòlic a l'applet dins de la pàgina. Un mateix applet pot ser carregat molts cops en una mateixa pàgina amb noms simbòlics diferents.
  • ALING="valor_predefinit": Igual que amb l'etiqueta , l'atribut ALING permet alinear un applet respecte el text. Els valors que pot prendre són els següents: LEFT, RIGHT, TOP, TEXTTOP, MIDDLE, ABSMIDDLE, BASELINE, BOTTOM y ABSBOTTOM.
  • VSPACE="valor": Indica, en píxels, l'espai vertical entre el text i l'applet. Només està actiu si l'atribut ALIGN s'ha fixat a LEFT o RIGHT.
  • HSPACE="valor"Indica, en pixels, l'espai horitzontal entre el text i l'applet. Només està actiu si l'atribut ALIGN s'ha fixat a LEFT o RIGHT.

On trobar Applets de Java

El coneixement de Java és cada vegada més important pels programadors d'Internet. En canvi, no és necessari conèixer Java per aprofitar les seves característiques a les nostres pàgines web. Existeixen gran quantitat d'applets gratuïts que es distribueixen a través de la WWW i que poden ser utilitzats lliurement a les nostres webs. A continuació, en teniu una mostra de pàgines on trobar-ne: