dimecres, 27 de maig del 2009

Active X



La denominada tecnologia ActiveX desenvolupada per Microsoft va fer la seva aparició en Internet amb el navegador Internet Explorer 3.0. El seu objectiu és similar al dels plug-ins: inserir objectes de diferent tipus en una pàgina Web.

ActiveX està composat per dos tipus d'objectes: controls Actius (Active controls) i documents actius (Active documents). Aquests últims permeten inserir documents amb format PDF, DOC etc. La tecnologia ActiveX funciona d'una manera similar al mecanisme de Microsoft OLE (Object Linking and Embedding, Enllaçat i incrustació d'objectes) que usa el seu sistema operatiu Windows.

Els controls ActiveX tenen semblança amb els objectes per a plug-ins i amb els applets Java, encara que presenta algunes millores pel que fa a ambdós. Com passa amb els plug-ins, els controls i documents de ActiveX poden ser inserits en una pàgina Web, no obstant això no requereixen un petit programa per a cada tipus d'objecte ActiveX, aquesta nova tecnologia ha estat denominada com auto-continguda perquè cada objecte té suficient informació per a executar-se ell mateix sense l'ajuda de cap aplicació.

Tal i com passa amb els applets, podem crear els nostres propis controls o usar els creats per altres programadors que ens els venen o distribuïxen gratuïtament.

Inserció d'un control ActiveX:

El codi HTML necessari per a inserir un control o document ActiveX en una pàgina Web va ser desenvolupat per Microsoft en col•laboració amb el Web Consortium, amb el que es va acordar l'ús de l'estàndard OBJECT.

Exemple:



Passem a explicar aquest codi:

El valor de l'atribut CLASSID és el qual identifica el tipus de control ActiveX que estem inserint.
  • Caption: És el text que ha d'inserir-se amb les característiques que s'indiquen amb la resta de paràmetres.
  • Angle: És l'angle del text amb l'horitzontal en graus. Si li donem el valor 90 el control mostrarà el text en vertical
  • FontSize: És la grandària del text.
  • FontName: És el tipus de lletra.
  • Backcolor i Forecolor: Són el color del fons i el color del text respectivament.

Més informació sobre els ActiveX:

Adrià Victòria