divendres, 12 de juny del 2009

Sintaxi CSS

Un full d'estil es compon de regles de visualització

La sintaxi del CSS difereix completament de la sintaxi de l'XHTML. Enlloc d'un nombre d'etiquetes que estructuren la informació, en CSS es troba un conjunt de regles formades per selectors, propietats i valors. Aquestes regles determinen l'estil del document. El model que defineix una regla CSS sería:

SELECTORS {
PROPIETAT : VALOR;
}


Cada regla consta d'un SELECTOR, que és el qual indica quin element o part de la pàgina s'aplica l'estil. Normalment els selectors són etiquetes HTML (h1 seria un selector que permetria aplicar estils a les capçaleres ).
A cada selector ha de seguir una DECLARACIÓ de l'estil que ha de ser-li aplicat (p.e. color:blue). Tota declaració té dues parts: PROPIETAT (per exemple, color) i VALOR (per exemple, blue).

L'enunciat de regles constitueix la forma usual de declarar estils i han d'ajustar-se a la sintaxi definida per l'especificació CSS; si el navegador troba un selector que no entén, ignorarà sencera la declaració. Si troba dintre de la declaració una propietat o valor que no comprèn ignorarà aquesta part de la declaració, però haurà de processar la resta.

Els selectors disponibles són, com queda dit, totes les etiquetes HTML. A qualsevol etiqueta HTML se li pot assignar un estil. A més, pots crear selectors propis.

Conflictes i Herències

En el standard CSS està previst que pugui aplicar-se de forma simultània mes d'un full d'estil. Si aquestes definicions d'estil no estan en conflicte, totes elles són aplicades. Si per contra, dues o més regles regulen de forma diferent la mateixa propietat o element, sorgeix un conflicte d'estils que serà resolt en l'ordre jeràrquic predeterminat en el standard.

La regla general és que els estils declarats per l'autor del document prevalen sobre els estils declarats per l'usuari, i tant els dissenyats per l'autor com per l'usuari prevalen sobre els estils per defecte del navegador. Els fulls d'estil enllaçades o importades prevalen unes sobre unes altres, en cascada, en l'ordre que són cridades.

La resolució de conflictes d'estil mitjançant regles jeràrquiques predeterminades possibilita que l'autor busqui aquests conflictes per a controlar en detall la visualització del document.