dijous, 11 de juny del 2009

CSS (Fulls d'estil en cascada)

Molt bones, internautes d'aquí i d'allà!

Sabeu què és una "CSS"? No n'heu sentit a parlar mai?



El terme CSS ve de l'anglès "Cascade Style Sheets" i traduït literalment seria " fulls d'estil en cascada".



CSS és un llenguatge creat per controlar l'aspecte o presentació dels documents electrònics definits amb HTML i XHTML. CSS és la millor forma de separar els continguts i la seva presentació i és imprescindible per crear pàgines web complexes.


Separar la definició dels continguts i la definició del seu aspecte presenta nombrosos avantatges, ja que obliga a crear documents HTML / XHTML ben definits i amb significat complet (també anomenats "documents semàntics"). A més, millora l'accessibilitat del document, redueix la complexitat del seu manteniment i permet visualitzar el mateix document en infinitat de dispositius diferents.


En crear una pàgina web, s'utilitza en primer lloc el llenguatge HTML / XHTML per marcar els continguts, és a dir, per designar la funció de cada element dins de la pàgina: paràgraf, titular, text destacat, taula, llista d'elements, etc .


Una vegada creats els continguts, s'utilitza el llenguatge CSS per definir l'aspecte de cada element: color, mida i tipus de lletra del text, separació horitzontal i vertical entre elements, posició de cada element dins la pàgina, etc.



Les CSS serien una cosa semblant encara que molt diferent del html. De fet, és el millor complement per al disseny de pàgines web amb HTML.

En què s'assemblen i en què no?

S'asembla en que la CSS no deixa de ser un full ple de codis i enllaços, etc. que està preparat per interpretar-se en un navegador d'internet.

I no s'assembla en què el lleguantge i l'organització són diferents. A part, les CSS serien com una part més de disseny i d'organització i deixaria de banda el que és la introducció d'elements per centrar-se exclusivament en la manipulació de dits elements que ja estan inserits a la pàgina.

Espero haver fet que us entri la curiositat i ara busqueu informació més concreta... Per començar, aquí teniu una bona introducció:

Introducción a CSS (Javier Eguíluz)

Fins una altra i moltes més.

Ruben