dimecres, 10 de juny del 2009

TIPUS DE DOCUMENT I DECLARACIÓ D'IDIOMA EN XHTML

A la primera línia d'un document XHTML ha d'aparèixer sempre la declaració del tipus de document (DTD), dins de l'etiqueta :

1- < !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
2- "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

És un requisit obligatori. Sense aquesta declaració un document XHTML no és vàlid, ja que el navegador o dispositiu desconeixerà quines són les regles que l'han d'ajudar a interpretar-lo correctament.

Element arrel i idioma

Un document XHTML ha de tenir sempre un element arrel. Aquest element arrel s'obre amb l'etiqueta <HTML> i es tanca amb </HTML> posant-la sempre al final del tot del document. Fixeu-vos en la plantilla de l'inici: immediatament després de la declaració del tipus de document s'obre l'element, que ha de contenir els atributs que fan referència a l'espai de noms i a l'idioma.

< xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="ca" lang="ca">

L'atribut que fa referència a l'espai de noms de l'XHTML (xml namespace), informa al navegador del que significa cada etiqueta i atribut del llenguatge XHTML. El segon atribut correspon a l'idioma. No especificar l'idioma del contingut del document va en detriment de l'accessiblitat i d'una correcta interpretació dels continguts.

D'altra banda, els lectors de pantalles, que fan servir les persones amb discapacitats visuals, pronunciaran el contingut del document segons la declaració de l'idioma principal. Si aquest idioma no està declarat es poden produir situacions no desitjades quan el lector de pantalles pronunciï les paraules en anglès d'un text que està redactat en català.

Es pot donar la situació, però, que en un text apareguin paraules en un idioma diferent al principal. Veieu el següent exemple:

<p>llegirem a <em>Shakespeare< /em> aquest trimestre< /p>

Assegurar-se que un lector de pantalles pronunciarà correctament el nom del famós dramaturg, poeta i actor és tan senzill com afegir l'atribut xml:lang="..." a l'etiqueta que obre el terme:

<p>llegirem a <em lang="en">Shakespeare</em> aquest trimestre</p>