dimecres, 10 de març del 2010

HOAX: enganys i falses informacions a Internet

Fa dies, ens va arribar el següent missatge al correu electrònic. El transcrivim literalment:

"Hola, nosotros somos Andy y John, los directores de Messenger. Antes que nada, pedimos perdón por la interrupción pero Messenger se cerrara. Esto sucederá porque muchas personas desconsideradas tienen varias cuentas diferentes. En este momento, solo tenemos QUINIENTOS SETENTA Y OCHO (578) nombres libres y es por esto que el uso de Messenger y Hotmail tendrá un costo desde el verano del 2010. Si mandas este mensaje, como mínimo, a dieciocho personas diferentes de tu lista, tu icono se volverá azul, lo que significa que será gratis para ti. Si no me crees ve a (www.msn.com) y velo por ti mismo. Si quieres que cerremos tu cuenta no mandes este mensaje, pero si quieres conservarla entonces manda este mensaje a tus contactos. Esto no es una broma mándala!"



En veure la poca qualitat del missatge i el fet que nosaltres no som usuaris del messenger, ens va remoure la curiositat i vam buscar l'origen de tota aquesta campanya.

A Internet, hem trobat molta informació sobre aquest mail:
I això només és una mostra dels primers resultats de Google. Hi ha 785.000 resultats més...

Tota aquesta cadena de mails ens fa pensar que som davant d'un HOAX.

Segons la Viquipèdia, "un hoax és en general una informació falsa, normalment difosa mitjançant el correu electrònic, amb la finalitat de crear confusió entre la gent que el rep. Normalment és distribuït en cadena pels seus successius receptors pel seu contingut impactant el qual sembla provenir d'una font seria i fiable o perquè el mateix missatge demana ser reenviat. Hoax es podria traduir literalment com engany i amb aquest nom es coneixen les històries que habitualment es difonen per correu electrònic que són falses (...) L'únic objectiu d'aquests missatges es difondre's fent servir la bona fe dels usuaris de correu."

Hem d'anar amb compte amb aquests missatges perquè les persones que creen hoax solen tenir algun dels següents objectius:
  • Captar adreces de correu (per enviar spam, virus, missatges amb phishing o enganys a gran escala)
  • Intentar enganyar el destinatari perquè reveli la seva contrasenya o accepti un arxiu de malware.
  • Confondre la opinió pública.

Què fer amb el hoax?

A la web Rompecadenas, ens ho expliquen:

- No enviar mai aquests missatges.

- Explicar als nostres amics quines són les conseqüències de tornar a enviar aquestes cadenes i demanar-los que no ho facin més.

- Al tornar a enviar un missatge, utilitzant l'opció "Reenvia missatge o Forward" del programa de correu, s'incorporen al missatge totes les adreces incloses en els camps "Per a" i "CC". Per evitar això, si vols tornar a enviar a diverses persones un missatge que vas rebre, procedeix de la següent manera:
  • Selecciona la part del missatge que vols reenviar, evitant les direccions.
  • Copia i enganxa en un missatge nou.
  • D'aquesta manera evitar que circulin totes les adreces de correu que venien en el missatge.
- Utilitza el camp "CCO" o "BCC". Totes les adreces que incloguis en aquests camps no seran vistes per les persones que reben el missatge.


A Internet, els rumors i les informacions falses poden adquirir una rellevància altíssima si no tenim cura. Siguem prudents, és la millor manera de no caure en errors que poden resultar desastrosos pels nostres ordinadors.