dijous, 18 de març del 2010

FAKES

En una entrada anterior, parlàvem de HOAX, informacions falses, normalment difoses mitjançant el correu electrònic, amb la finalitat de crear confusió entre la gent que el rep.

Avui, dedicarem aquest post a un altre fenomen habitual a la xarxa: les FAKES...

Segurament en un d'aquests moments d'oci en què et poses a navegar per la xarxa, t'has topat amb infinitat de vídeos i imatges estranyes que et fan preguntar si això (el que estàs veient) és cert.

Entre aquests casos, podem esmentar les imatges en què es mostrava que a Taiwan es menjaven fetus, muntatges sobre extraterrestres i una infinitat de curiositats que van del "quotidià" al paranormal. La paraula fake literalment vol dir "engany" i els més comuns són els de fotos i vídeos de situacions falses.

Al web mexicà de10.mx, ens expliquen què són:
Imatges com les del noi a les torres bessones abans de caure o el vídeo de l’àngel caigut en un bosc català són alguns dels fakes més coneguts en el món.





Actualment, ningú s’escapa dels fakes. Els famosos i artistes són sovint objecte d’enganys en vídeos i imatges que els mostren situacions provocatives o penoses i amb contingut sexual.

Però el fenomen fake no és una cosa recent. Des que va aparèixer la fotografia, la història ha estat testimoni d’enganys sense límits. Polítics, herois i altres personatges han trobat en la manipulació de la realitat la millor manera de difondre les seves idees o fer desaparèixer enemics. A continuació, us mostrem alguns dels exemples més famosos:
Les tècniques de retoc i edició són cada dia més sofisticades i arribem al punt que la manipulació es pren com alguna cosa normal. Actualment cap imatge publicada en revistes, diaris, etc. es presenta al natural. Totes han passat per algun filtre o retoc. Ben coneguts són els retocs a les portades de l’Interviu o la premsa del cor, sense parlar que a la televisió, res ja és el que sembla...

Hem arribat a un punt tal que som incapaços de distingir entre manipulació i realitat. Si no, proveu a endevinar quines de les imatges que es presenten a la següent web són reals o són creades per mitjans tecnològics: