dimarts, 23 de febrer del 2010

RUTES/PATH

Les rutes o en anglès Path és la manera de fer referència a un arxiu informàtic o directori en un sistema de fitxers d'un sistema operatiu determinat.

Això és una ruta/path:

C:\Documents and Settings\pedro\Mis Documentos\Mi Música\canción.ogg

Assenyala la localització de directoris o arxius mitjançant una cadena concreta. Això pot ser diferent depenent del sisitema operatiu i del sistema d'arxius en qüestió.

Aquesta ruta es compon dels noms dels directoris que conformen el camí fins al nostre arxiu o directori al llarg de l'arbre de directoris, i finalment estarà el nom de l'arxiu o directori que es vol referenciar. Aquests noms estaran separats per un caràcter delimitador que usualment serà "\" en sistemes MS-DOS/Windows (Microsoft) o "/" en sistemes UNIX/Linux.

Si poses en un arxiu un mateix nom amb la mateixa estensió a diferents localitzacions ja sigui directoris o carpetes ho pot fer sense cap problema però està subjecta a cometre errors.

Fins i tot pots tenir en la mateixa carpeta o directori el mateix nom canviant la extension per exemple:
ismael.txt i ismael.doc.


Error d'arxius per usar el mateix nom:
Exemple de rutes
  • Rutes a arxius
D:\command.com
/home/miusuario/documento.doc
  • Rutes a directoris:
C:\windows\
/home/cualquier-usuario/
Maneres d'expressar una ruta

En la majoria dels sistemes operatius i sistemes d'arxius, una ruta es pot expressar en forma relativa o en forma absoluta:

Les rutes absolutes assenyalen la ubicació d'un arxiu o directori des del directori arrel del sistema d'arxius. Per exemple és una ruta absoluta /home/dir1/arc1.fil que assenyala la ubicació de arc1.fil des de l'arrel del sistema d'arxius.

Les rutes relatives assenyalen la ubicació d'un arxiu o directori a partir de la posició actual del sistema operatiu en el sistema d'arxius. Per exemple és una ruta relativa dir1/arc1.fil que assenyala a l'arxiu arc1.fil dintre del directori dir1 en la ubicació actual.

Un altre exemple:

C:\Documents and Settings\pedro\Mis Documentos\Mi Música\canción.ogg

on:

    • 'C:' és la unitat d’emmagatzematge on es troba l’arxiu
    • '\Documents and Settings\pedro\Mis Documentos\Mi Música\' és la ruta de l’arxiu.
    • 'canción' és el nom de l’arxiu.
    • '.ogg' és l’extensió de l’arxiu. Aquest element, part del nom, és especialment rellevant en Windows perquè serveix per identificar quina aplicació està associada amb l’arxiu en qüestió, és a dir, amb quin programa es pot editar o executar l’arxiu.