dilluns, 22 de febrer del 2010

Extensions

Les extensions són una característica que sempre acompanyen a un arxiu. Bàsicament serveixen per dir-li al sistema què necessita per executar-lo.

Són un codi de lletres per identificar i diferenciar un arxiu d'altres. Ens dóna informació de les propietats i solen ser de tres lletres. Sempre van seguits d'un punt desprès del nom ("nom d'arxiu"."extensió").


Molts sistemes operatius els fan servir. N'hi ha tanta varietat d'extensions com programes. Normalment estan ocults, no els podem veure si no anem a l'arxiu i veiem les seves propietats; però tambè les podem activar per poder veure-les sense la necessitat d'anar sempre a les propietats.


Desocultar/Ocultar extensions a Windows XP.

Obrim qualsevol carpeta > Eines > Opcions de Carpetes > Veure :

En aquesta finestra veurem moltes opcions per activar o desactivar. Busquem "Oculta les extensions de fitxer per tipus d'arxius coneguts" i en funció del que vulguem fer activarem o desactivarem.

Desocultar/Ocultar extensions a Windows Vista.

Desde qualsevol arxiu o en l'explorador de Windows Vista > Opcions de fitxer > Veure >> Desactivar extensions ocultes per als tipus d'arxius coneguts > OK.

Si activem les opcions de desocultar veurem sempre (fins que les tornem a desactivar) les extensions.

Si l'activem hem de tenir compte de no canviar el nom de l'extensió, perquè si l'eliminem o el canvien possiblement el sistema operatiu no ens el reconegui. I no només amb canviar el nom de l'extensió el tindrem com a tal, es a dir, si tenim un ".bmp" i li posem el nom de ".jpg", no es convertirà en ".jpg" simplement haurem canviat el nom però no la propietat de l'extensió en sí mateixa. Si l'eliminem, directament no ens ho reconeixerà. Així que compte si activem veure les extensions.

Per finalitzar, aquí deixo un parell d'enllaços on podreu veure molts de les extensions existents.

Aquest primer és un llistat que mostra les extensions classificades per tipus (imatge, vídeo,...):
El segon és un llistat, classificat per ordre alfabètic on podrem anar a l'extensió que ens interessi conèixer directament per la lletra: