divendres, 4 de setembre del 2009

XARXES SOCIALS (1): Què són?


Una xarxa social és una estructura social de caràcter voluntari que es crea a través de la interrelació dels seus membres. Una xarxa social és més que la simpe addició dels seus membres perquè es pot constituir com a agent social.

Per comprendre una mica aquest fenomen en creixement cal citar en principi alguna definició bàsica que ens permeti comprendre que és una xarxa social, com funcionen a Internet i algunes nocions sobre la seva història.

Les Xarxes són formes d'interacció social, definida com un intercanvi dinàmic entre persones, grups i institucions en contextos de complexitat. Un sistema obert i en construcció permanent que involucra a conjunts que s'identifiquen en les mateixes necessitats i problemàtiques i que s'organitzen per potenciar els seus recursos.

No difereix el que s'ha dit sobre una xarxa grupal i el que passa a nivell subjectiu a Internet, almenys en les que es dediquen a propiciar contactes afectius nous com ho són les xarxes de recerca de parella, amistat o compartir interessos sense ànim de lucre.

En les xarxes socials a Internet tenim la possibilitat d'interactuar amb altres persones encara que no les coneguem, el sistema és obert i es va construint òbviament amb la qual cosa cada suscriptor a la xarxa aporta, cada nou membre que ingressa transforma al grup en un altre nou. La xarxa no és el mateix si un dels seus membres deixa de ser part.

Intervenir en una xarxa social comença per trobar altres amb qui compartir els nostres interessos, preocupacions o necessitats i encara que no passés res més que això, això mateix ja és molt perquè trenca l'aïllament que afligeix a la gran majoria de les persones, la qual cosa sol manifestar-se en retraïment i altres vegades en excessiva vida social sense afectes compromesos.

Les xarxes socials a Internet solen possibilitar que pluralitat i comunitat es conjuguin i allà potser estigui gran part de tota l'energia que li dóna vida als grups humans que conformen aquestes xarxes. Les xarxes socials donen a l'anònim popularitat, al discriminat integració, al diferent igualtat, al malhumorat educació i així moltes coses més.

La força del grup permet sobre l'individu canvis que d'altra manera podrien ser difícils i genera nous vincles afectius i de negocis.

Aqui tenim un enllaç per consultar: