dijous, 10 de setembre del 2009

PROGRAMARI LLIURE (3): Característiques


De on ve el nom de progamari lliure?

El concepte "programari lliure" prové de la traducció literal de l'anglès "free sofware", però és un terme massa ambigu. En anglès, "free" pot significar gratuït o lliure i moltes vegades s'associa el terme al programari que es regala o que no té cap cost. Però això no és ben bé del tot cert. No tot el programari lliure és gratuït. De fet, l'essència del "Programari lliure" és la llibertat, no el preu. Per entendre el concepte heu de pensar en el significat de "lliure" que trobem a "pensament lliure", i no pas a "barra lliure"


Les quatre llibertats del programari lliure

El programari lliure proporciona als usuaris la llibertat d'executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millora el programari. Més exactament, atorga als usuaris quatre llibertats:


  1. Llibertat d'utilització i execució per a qualsevol propòsit.

  2. Llibertat de personalització: la llibertat d'estudiar com treballa el programa i adaptar - lo a les necessitats.

  3. Llibertat de distribució de còpies per poder ajudar als vostres veïns.

  4. La llibertat per millorar el programa i alliberar les vostres millores al públic, perquè tota la comunitat pugui beneficiar-se.

Quins són els avantatges?

  1. Tothom té dret a utilitzar-lo sense cap mena de cost.

  2. Podem fer tantes còpies com volguem.

  3. Guanyem indepedència i llibertat d'elecció al poder escollir el programa que necessitem i no el que ens ve per defecte (windows).

  4. Facilita l'ús dels ordinadors i per tant, l'acces a la informació.

  5. Garanteix la llibertat i la privacitat d'accés a la informació ja que, per exemple, no t'has de registrar ni facilitar dades d'identificació.

Com que l'accés al codi dels programes i la seva modificació són lliures, aquest tipus de software representa una bona eina de difusió per a llengües com el català, sovint apartades dels circuits comercials per la baixa rendibilitat que té per les empreses creadores de software.

Bona part de les aplicacions més comunes de programari lliure tenen la seva distribució en català gràcies a grups de treball com Softcatalà, l'objectiu bàsic del qual és fomentar l'ús del català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies. Softcatalà està formada per estudiants, professionals i usuaris que fan aquesta feina d'una manera desinteressada.


Exemples de Programari Lliure

  • Paquets Ofimàtics: Open Office, Koffice, Gnome Office.
  • Navegador web: Mozilla Firefox.
  • Correu electrònic: Thunderbird.
  • Creació pàgines web: Nvu, Amaya.
  • Bases de dades: MySQL.
  • Gràfics: Blender, The Gimp.