dijous, 23 de juliol del 2009

TREBALLANT EN UN NÚVOL: CLOUD COMPUTING

Avui en dia, sense adonar-nos, posem tot el nostre coneixement en mans de proveïdors de serveis d'aplicació (ASP): realitzem totes les cerques a Google, posem el nostre correu a Hotmail, Gmail, o Yahoo, els nostres documents a GoogleDocs, posem les fotos a Flikr, els vídeos a Youtube, les pàgines preferides a Delicious, els mapes a Google maps, la nostra xarxa de relacions socials a Facebook o Twitter, les nostres pàgines a Blogspot, Myspace, les nostres converses a Skype o Messenger, etc. La suma de totes aquestes tecnologies, estàndards i pràctiques és el que es coneix per Cloud Computing.

El cloud computing es pot definir com una forma d’executar aplicacions i desar la informació que processem a Internet. És a dir, es deixen de banda els sistemes operatius o els discs durs, entre altres components, i es traslladen les dades a la Xarxa on són accesibles des d’un simple navegador. En poques paraules: amb el cloud computing el que fins ara teníem disponible tan sols en el nostre ordinador ara s’ha traslladat a la xarxa.

El Cloud Computing és un concepte força nou que fa referència a tots aquells serveis web que són a l’abast de l’internauta i que són accessibles des de qualsevol ordinador amb connexió a la xarxa. En principi són aplicacions i serveis pensats per a facilitar el dia a dia dels usuaris: serveis gratuïts d’enviament de correu, xarxes socials, blogs.

Podria semblar que això només ho faran servir el freaks de la informàtica encara que vosaltres mateixos sigueu usuaris sense saber-ho. El popular Gmail, el Google Docs o el MobileMe d’Apple són exemples d’aquesta forma de computació.


AVANTATGES

Un dels avantatges d'aquest tipus d'aplicacions rau en l’accessibilitat universal de les dades, de forma que tant sols cal un dispositiu amb accés a la web per accedir-hi.

L'usuari tampoc s'ha de preocupar del manteniment de l'aplicació, ni de les còpies de seguretat. La proliferació d'aquests serveis és imparable juntament amb el desenvolupament de la web 2.0.

Pels usuaris que es mouen d’un lloc a un altre i que utilitzen diferents ordinadors cada dia (ja sigui a casa, a la feina o a la universitat), poder tenir totes les aplicacions accessibles des d’Internet. Això facilita molt la feina perquè la sincronització entre els diferents ordinadors és automàtica.

DESAVANTATGES


Entre d’altres motius, trobem la pèrdua de llibertat: l’usuari sovint no és conscient que està cedint a tercers totes les seves dades personals i la diversa informació que genera en les activitats que realitza quotidianament a Internet.

A més cedim les nostres dades a empreses ubicades per tot el món amb legislacions diferents i que no sempre respecten els drets de l’usuari.

Un altre motiu és la centralització de la informació en mans de molt poques empreses. Si Internet va néixer com una gran xarxa descentralitzada ara s’està tornant cada cop més centralitzada perquè al final són poques webs les que atrauen el gran flux d’usuaris d’Internet del món.


A favor o en contra, el fenomen del cloud computing va més enllà del simple fet tecnològic i és en si mateix un estímul per a la innovació. A més a més, suposa un gran impacte social i laboral. Treballar en el núvol suposarà que l’escriptori dels ordinadors desapareixerà, que els ordinadors ja no tindran programes o que potser no hagi d’endur-se el portàtil mai més quan es viatgi.

De fet, ja ha provocat el naixement dels primers Ordinadors Núvol (Cloud Computers), ordinadors de maquinària més senzilla i per tant més econòmics preparats específicament per treballar al núvol.

A més, és un pas endavant cap a noves formes de treballar, com ara el teletreball o l’autoocupació doncs ara mateix és més fàcil crear-ne una oficina virtual i tenir el nostre establiment “sempre obert”.