dimarts, 7 de juliol del 2009

PODCASTING I STREAMING

Ara fa uns dies que hem començat a parlar de la ràdio, del nostre espai TIC al magazine de tarda Supermirafiori i de la manera com podem escoltar-lo.

Fem memòria:
En aquestes entrades, hem estat parlant de conceptes com el PODCASTING i l’ STREAMING, tecnologies que permeten el consum personalitzat i ràpid de continguts digitals.

Anem per parts:

El PODCASTING és la sindicació d'arxius de vídeo o so, normalment MP3, amb un sistema de RSS (que permet subscriure's i descarregar-los de forma automàtica i periòdica). El principal avantatge del podcasting és la sindicació, que és la possibilitat que un programa o un servei web recordi visitar de tant en tant les fonts i comprovar si hi ha arxius nous per descarregar.

L’origen del terme està en la contracció de les paraules angleses iPod i Broadcast (transmissió)

També hem pogut veure i provar com es grava un podcast.

S'ha de tenir un ordinador connectat a Internet, a ser possible per banda ampla. Després, el procés és bastant senzill. Tothom pot gravar un podcast, cal tenir temps lliure i alguna cosa que explicar. És tan senzill com gravar música, veu, etc. amb el micròfon i qualsevol programa de edició d’àudio, convertir l'arxiu resultant a MP3 i pujar-lo a Internet amb un programa de transferència de arxius (FTP).

Més informació sobre els seus usos:
D’altra banda, trobem la tecnologia STREAMING, que permet veure continguts multimèdia, com ara la música i els vídeos, sense necessitat d'esperar que aquests es descarreguin al disc dur completament. Això consisteix en descarregar certa quantitat d'informació per permetre la seva iniciació, i mentrestant nosaltres visualitzem aquest mitjà, aquest segueix descarregant-se. En altres paraules, permet veure i escoltar en temps real àudios i vídeos.



En el cas concret de ràdio Santa Perpètua, a la pàgina de podcasting, podem escollir entre les dues opcions: descarregar l’arxiu i escoltar-lo on i quan vulguem (podcasting) o escoltar-lo directament des del web (streaming)


Ara ja no hi ha excuses per escoltar el nostre espai de Noves Tecnologies, els dijous a partir de les 17 hores o quan vulguis...