dijous, 30 de juliol del 2009

HACKTIVISME (2): Antecedents i inicis

Són diversos els orígens de l'activisme social a la xarxa. Com a semblança tenen l'haver nascut als Estats Units i utilitzar una metodologia semblant.

Dels primers van ser ser un grup de hackers, “Electronic Disturbance Theatre”, que al seu bloc parlaven i animaven a atacar portals d´internet tan variats com el govern mexicá o el departament de defensa dels estats units. Amb lajut d'un programa molt senzill, el floodnet, amb el qual es realitzen peticions massives a la web amb la intenció de col·lapsar-la. El Pentagon, en el cas de l'atac al departament, va realitzar un contraatac utilitzant un altre programa que recollia tota la informació d'un ordinador que intentava entrar automàticament a la pàgina.

Una experiència curiosa, i que no està relacionada amb ordinadors, és la que va passar en una botiga de joguines on vàries persones van adquirir nines barbies i d'altres de l'estil de action man. Van cambiar els xips i mentres les barbies demanaven venjança, els action man es preocupaven per la seva imatge.

Un altre exemple d'aquest tipus va ser el cas de Joshua Kinberg, que amb l'ajuda de pots d'espray, una bicicleta i el seu mòbil, pintava al terra textos no permanents. A la bicicleta duia a la part trasera i mirant al terra els pots d'esprai, connectats al portátil i amb el mòbil enviava missatges de text per bluetooth i automàticament s'escrivien al terra.



Com es pot veure, són innumerables els casos d'aquest tipus d' activisme, que podrien ser catalogats com a acció directa no violenta. La creativitat i la inteligència passen per damunt de la força bruta a la qual moltes persones s'han hagut d'enfrontar mitjançant detencions i arrestos.