dimarts, 23 de març del 2010

DISSENY WEB (1)

Aquesta setmana comencem la primera practica real de disseny web fora dels assajos en HTML que hem fet fins ara. En aquestes setmanes amb l’HTML, hem provat etiquetes, formats i propostes de disseny, però sense aplicació concreta. Ara sí que arriba el moment de crear un lloc web amb un disseny definit i un sentit complet.

Però abans de res, hauríem d’introduir què és i en què consisteix això del disseny web.




Què és el disseny web?

El disseny web és una activitat que consisteix en la planificació, disseny i implementació de llocs web i pàgines web. No és simplement una aplicació del disseny convencional sobre Internet ja que requereix tenir en compte qüestions com ara navegabilitat, interactivitat, usabilitat, arquitectura de la informació i la interacció de mitjans com l'àudio, text, imatge i vídeo.

La unió d'un bon disseny amb una jerarquia ben elaborada de continguts augmenta l'eficiència de la web com a canal de comunicació i d'intercanvi de dades.

El dissenyador té una feina semblant al d'un arquitecte: ha d'imaginar en la mesura del possible el funcionament i la utilització d'un sistema, un edifici, un entorn, un programa, abans que aquest existeixi, preveient com serà utilitzat pels usuaris per millorar la seva efectivitat.

Etapes del disseny web

Per al disseny de pàgines web hem de tenir en compte diverses etapes:

La primera etapa és la conceptualització. És interessant, per no dir obligatori, la redacció d'un document, que serveixi tant com a referent a l'hora de la producció, com per consensuar un producte i un funcionament i reduir en el possible les costoses rectificacions o canvis de rumb que poguessin donar-se.

En aquesta etapa és important centrar-se en un objectiu principal. A continuació reuneix el material que vulguis utilitzar i descriu en detall una guia de què faràs, què continguts posaràs, quant de temps disposaràs per crear la teva web i què resultats esperes obtenir.

La segona etapa és el disseny visual de la informació que voleu editar. En aquesta etapa es treballa en el paper distribuint el text, els gràfics, els vincles a altres documents i altres objectes multimèdia que es considerin pertinents. És important que abans de treballar sobre l'ordinador es realitzi un esbós o predisseny sobre el paper. Això facilitarà tenir un ordre clar sobre el disseny.

La tercera etapa, un cop es té aquest esbós, es passa a programar la pàgina web.

Només quan tinguis reunit tot el material, definit el mapa de la teva web i definit el teu estil, pots posar-te en marxa a treballar en la construcció de la teva obra virtual. En aquesta etapa conflueix el teu procés creatiu amb l'habilitat per utilitzar eines de disseny, bé siguin editors HTML o WYSIWYG, o altres programes de retoc fotogràfic o de programació.



Bé, doncs, arriba el moment de crear la vostra primera pàgina. Afineu les idees, prepareu el material i endavant!