dimarts, 20 d’octubre del 2009

ANTIVIRUS (1): Què és un virus informàtic?

Un virus informàtic és un malware que té per objecte alterar el normal funcionament dels ordinadors, sense el permís o el coneixement de l'usuari. Els virus, habitualment, reemplacen arxius executables per altres d'infectats amb el codi d'aquest. Els virus poden destruir, de manera intencionada, les dades emmagatzemades en un ordinador, encara que també n'existeixen altres més "benignes", que sol es caracteritzen per ser molestos.

Els virus informàtics tenen, bàsicament, la funció de propagar-se a través d'un programari, no es repliquen a si mateixos perquè no tenen aquesta facultat com el cuc informàtic, són molt nocius i alguns contenen a més una càrrega danyosa (payload) amb diferents objectius: des d'una simple broma fins realitzar danys importants en els sistemes o bloquejar les xarxes informàtiques.

El funcionament d'un virus informàtic és conceptualment simple. S'executa un programa que està infectat, en la majoria de les ocasions, per desconeixement de l'usuari. El codi del virus queda allotjat en la memòria RAM de la computadora, encara que el programa que el contenia hagi acabat d'executar-se. El virus pren llavors el control dels serveis bàsics del sistema operatiu infectant, de manera posterior, arxius executables que siguin cridats per a la seva execució. Finalment s'afegeix el codi del virus al del programa infectat i es grava en disc, amb el qual el procés de replicat es completa.


Ara per ara, els troians s'estan fent forts dins el món del codi maliciós en la seva lluita per apropiar dels nostres pc's. L'any 2008 un 40% de les infeccions va ser mitjançant troians, però segons els experts això està a punt de canviar i s'espera que els troians siguin el codi preferit pels amants de l'aliè.

L'any 2009 va començar amb l'atac més fort en els darrers quatre anys: el cuc Downadup, també conegut com Conficker, va infectar més de 9 milions d'ordinadors per una vulnerabilitat del sistema operatiu. Aquest cuc era capaç de transmetre's a través de dispositius USB.

Un cop a l'equip, Conficker podia descarregar altres programes maliciosos, espiar a l'usuari o permetre a un tercer fer un ús fraudulent de l'equip.

D'altra banda, i de la mà de la crisi, vindrà una altra de les principals amenaces de seguretat informàtica de 2009: els correus electrònics amb ofertes de treball fraudulentes per blanquejar diners. A l'Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació confirmen que aquest tipus de spam (correu no desitjat) ha crescut en els últims mesos davant el major nombre d'aturats.

Així que tingueu cura i un bon antivirus instal lat, i si us instal·leu un firewall, encara millor.