dilluns, 4 de maig del 2009

Els sistemes de navegació

Els sistemes de navegació són imprescindibles a les pàgines web.

El sistema de navegació, per dir-ho així, és com una construcció lògica de la pàgina web que et permet moure't en totes direccions dins d'aquesta mateixa i al mateix temps et manté informat de la teva situació dins la pàgina.

Podem dividir els trets o "consells" més importants sobre el sistema de navegació a l'hora de fer la nostra pròpia web:

Pàgina d'inici

La pàgina d'inici és molt important perquè crea la primera impressió que ens fem de la web. Per mi és com "la personalitat de la web". Des d'aquí, podem fer els enllaços a totes les subpàgines de la nostra web, però això si la nostra pàgina té un número petit de subpàgines. Si en té moltes, ens surt més a compte fer "subseccions" i crear els enllaços dins de cada una d'aquestes.

Menú de navegació

El menú de navegació estaria situat a la pàgina principal com a mínim, en un lloc fàcil de trobar, encara que és molt més recomanable tenir-lo present en totes les "subpàgines" per tal de millorar la navegació. Aquest menú contindria els enllaços a les pàgines secundàries (si la nostra web esta formada per moltes pàgines) o a les subpàgines (si en tenim només aquestes).

Peu de pàgina

En el peu de pàgina podem situar informació important o enllaços importants com per exemple la informació de contacte, qualsevol tipus d'informació legal relacionada amb la pàgina o amb el seu contingut, etc.

Evitar pàgines orfes

D'aquest fet se'n diu quan ens trobem en una "web sense sortida". Sí, hem arribat fins a aquesta però, i ara que? Hem de procurar ser minuciosos en aquest sentit i no deixar mai una pàgina sense opció. Des d'on estem s'ha de poder anar, per exemple, a una pàgina de nivell paral·lel, a una principal, a una anterior, etc...

Enllaçar sempre a la pàgina d'inici

Que des de qualsevol de les teves "subpàgines" puguis anar a la d'inici sense problemes. Situa l'enllaç en un lloc ben vist, com per exemple el logotip o una icona gran, ruta d'accés o "on estic?" Fes que a mida que vagis navegant es vagi deixant un rastre de links que ja has visitat de manera que puguis retrocedir en la mida que t'interessi en un determinat moment.

Incloure-hi un cercador

En les web amb un gran número de pàgines, és molt recomanable posar-hi un cercador intern el qual, escrivint-hi un títol, part del contingut, etc., et facilitarà moltíssim la cerca d’informació.


Espero que tot s'entengui bé i que ajudi a qui li faci falta.


Ruben