dimecres, 24 de març del 2010

Green Computing


Aquesta setmana que s'està celebrant la Setmana de l'energia a Santa Perpètua i a la resta de la Unió Europea, fem un parèntesi al nostre bloc per parlar d'un concepte que està sonant cada vegada més: el Green Computing o les Tecnologies verdes, en la seva versió catalana.



Green computing és la disciplina que estudia la manera més eficient d’utilitzar els recursos TIC, alhora que busca minimitzar-ne l’impacte mediambiental.

Actualment, les màquines consumeixen una quantitat d’energia molt gran i aquest consum creix cada cop més, es dobla cada pocs anys, fet que pot provocar un col·lapse des d’un punt de vista energètic.

Sense anar gaire lluny, fa unes setmanes es publicava un estudi on es parlava de quant contamina Google en el seu ús diari o de quin és el cosum energètic mitjà de la Wii de Nintendo:

La manera en què actualment es fabriquen els aparells electrònics inverteix grans quantitats d'energia, aigua i recursos molt contaminants. Aquí en teniu algunes dades:

  • Per produir un xip de memòria (32 Mbytes DRAM) de 2 grams s'utilitzen 1.600 grams de combustible fòssil, 72 grams de químics i 32 litres d'aigua.
  • Per produir un PC d'escriptori amb el seu corresponent monitor CRT s'utilitzen 290 kg de combustible fòssil, 22 kg de químics i 1500 litres d'aigua.
  • De tota l'electricitat que consumeix un ordinador al llarg de la seva vida (considerant tres anys d'ús), el 83% es va utilitzar en el procés de producció, i el 17% restant és l'electricitat que consumeix en el seu ús diari.
  • El consum d'electricitat d'una planta fabricant de xips representa al voltant del 40% dels costos de producció, sobretot a causa dels ventiladors, bombes d'aire i aspiradors necessaris en les sales netes, de manera que podrien aconseguir un gran marge d'estalvi en els costos si apliquessin tècniques d'eficiència energètica.
  • Una planta fabricant de xips consumeix 7 milions de litres d'aigua cada dia.

Aquesta computació més sostenible és necessària, ja que actualment s’estima que l’impacte de les emissions de CO2 derivat del consum energètic de les TIC és del 2 %, l’equivalent a les emissions dels avions.

A wikipedia, ens parlen de quines són les tecnologies verdes que més s'utilitzen...

El millor per reduir aquest impacte és tenir en compte alguns consells, seguint la llei de les tres R:

Reduir:

  • Com a usuaris hauríem de preguntar-nos si realment necessitem comprar un ordinador nou. Potser amb una ampliació del que ja tenim o amb la compra d'un ordinador de segona mà ja podem realitzar les nostres tasques informàtiques.
  • Configurar l'ordinador i dispositius perquè passin a una manera de baix consum quan portin un cert període de temps sense utilitzar-se.
  • Substitueix els teus sistemes d'arxiu en paper per sistemes d'arxiu en unitats d'emmagatzematge informàtic: CD-ROM, DVD, discs durs, ...
  • Fes les còpies de seguretat sobre CD regravables en lloc dels CD d'un sol ús.
  • Per imprimir documents que no requereixen una presentació perfecta, es pot reutilitzar paper amb només una cara impresa.
  • Les pantalles planes gasten la meitat d'electricitat i emeten menys radiació. (Per cert, per evitar l'exposició a camps electromagnètics convé posar-se a 30 cm. de distància de la pantalla).

Reutilitzar:

  • Intentar revendre l'ordinador en el mercat de productes usats.
  • Lliurar l'ordinador a alguna associació local o alguna ONG que envia ordinadors a associacions de països del tercer món per pal·liar el problema de la bretxa tecnològica.

Reciclar:

  • Deixar l'ordinador en una deixalleria especialitzada en material electrònic. Actualment els
    ajuntaments estan creant punts de reciclatge gratuïts a les nostres ciutats.
  • Dissenyar i fabricar aparells amb una vida útil el més llarga possible i restringir la utilització de determinades substàncies perilloses.


I què podem fer nosaltres, com a ciutadans i ciutadanes, però també com a usuaris avançats de noves tecnologies que som?

Nosaltres som un focus de conscienciació bàsic en l'ús eficient de les TIC. Posem en pràctica aquests consells en la nostra rutina diària i aconseguirem molt més que reduir la factura elèctrica... Entre tots, engegarem l'aula sostenible, el nostre espai de treball que tindrà en compte criteris d'eficiència i reducció dels costos energètics. Ja hem començat amb la reducció i la reutilització de material, però encara queda molt per fer...

Font: Material informático y contaminación medioambiental (Alejandro Castán)